Autobezitters hebben hun auto’s zeker verzekerd. Maar begrijpen ze echt de verzekeringspolis? U moet bepaalde bedoelingen hebben gehad bij het afsluiten van de polis, maar bent u er zeker van dat uw auto tegen die risico’s beschermd zal zijn? Dus, hier zijn de basisprincipes die u moet weten over de autoverzekering die u zullen helpen om een slimme beslissing te nemen.

Is de autoverzekering verplicht?

De  wet zegt dat elk voertuig op de weg een geldige verzekeringspolis moet hebben die ten minste de kosten dekt van de schade die het voertuig kan veroorzaken aan andere mensen of voertuigen.

In het geval van schade die wordt gedekt door de voorwaarden van het verzekeringscontract (en zolang er geen sprake is van fraude), zal de verzekeraar het bedrag dragen in plaats van dat u uit uw zak moet betalen. In de meeste gevallen dekt een verzekering de kosten veroorzaakt door ongevalschade, diefstal, brand en natuurrampen zoals overstromingen, aardbevingen of cyclonen.

Vergeet de dwang; ook zonder die dwang is het raadzaam om uw nieuwe auto te laten verzekeren. Het is niet altijd de buurman die gewond raakt; ook uw auto kan een ongeluk krijgen. Het is echt de moeite waard om wat geld uit te geven aan een autoverzekering. Autoverzekeringen moeten jaarlijks worden vernieuwd.

Wat voor soorten autoverzekeringen zijn er?

In principe bestaan er twee soorten autoverzekeringspolissen: een derde partij en een uitgebreide autoverzekering. Laten we ze in detail bekijken.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Dit type verzekering dekt de schade die door uw auto aan een derde partij wordt veroorzaakt. Het is het minimum dat u moet hebben volgens de Indiase wet, zodat, als een andere persoon of voertuig is beschadigd als gevolg van uw rijden, de derde partij moet worden gecompenseerd voor het.

Bijvoorbeeld, als u een ongeval tegenkomt tijdens het rijden, zal de verzekeraar betalen voor de schade veroorzaakt aan het andere voertuig en personen in die auto. U of uw auto wordt echter niet gedekt door deze polis.

De premie wordt hier berekend op basis van het motorvermogen van uw auto. Omdat deze polis alleen schade aan derden dekt, is de premie relatief lager in vergelijking met een volledige dekking.

Autoverzekering met extra dekking

De naam verklaart het; het is veelomvattend. Deze autoverzekering dekt de schade die zowel aan u als aan de derde partij wordt toegebracht. Bij een ongeval worden de medische kosten van u, de passagiers in uw auto en de medische kosten van de andere partij gedekt. De verzekeraar zorgt ook voor de kosten veroorzaakt aan zowel uw auto als het andere voertuig.

Volgens deze polis betaalt de verzekeraar ook voor eventuele schade geleden door uw voertuig in geval van een natuurramp, diefstal, inbraak, terroristische activiteiten of een reparatie tijdens het vervoer. Er zijn verzekeraars die zelfs autoaccessoires zoals het muzieksysteem en de airco in uw auto dekken.

 

De premie wordt hier berekend op basis van de verzekerbare waarde van uw voertuig. De premie van de uitgebreide autoverzekering is meestal hoger, omdat de dekking ruim is in vergelijking met een polis van een derde partij.